Filmek



Film címe: Esőember
Film rövid ismertetője: Charlie Babbitt autizmussal élő, a csupán pénzköltésben jeleskedő aranyifjú csalódottan veszi tudomásul, hogy édesapjától nem örökölt mást, mint néhány rózsabokrot, meg egy majd 40 éves kocsimatuzsálemet. Hamarosan még egy keserű meglepetés éri – kiderül, hogy van egy bátyja, aki a hagyaték mintegy hárommillió dollárnyi részét kapja. Charlie egy intézetben talál rá Raymondra, s magával viszi őt, annak reményében, hogy megszerezheti a bátyja számára értéktelen vagyont. Közös útjuk során Charlie sok újat tanul, s Raymond segítségével végül legyőzi saját korlátait, s átértékeli életét.

_______________
Film címe: Nevem Sam
Film rövid ismertetője: Sam Dawson (Sean Penn) okos, mint egy hétéves. A baj csak az, hogy elmúlt harminc és egy akadályozottság miatt sosem fogja meghaladni egy kisgyerek szellemi színvonalát. Ő neveli kislányát, Lucy Diamondot (Dakota Fanning), aki lassacskán okosabb lesz az apjánál. A gyámügyi hatóságok a gyerek érdekében nevelőszülőkhöz költöztetik Lucyt. A kirendelt védőügyvéd, Rita Harrison (Michelle Pfeiffer) kezdetben vonakodik az ügytől, ám lassacskán rájön, milyen sokat tanulhat szellemileg visszamaradott védencétől.

_______________
Film címe: Guttman egy kivételes ember 
Film rövid ismertetője: 1944-ben járunk. Miközben a háború lassan a végéhez közeledik, a náci Németországból az angliai Buckinghamshire-be menekült, és a helyi kórházban munkát vállaló dr. Ludwig Guttmann megdöbbenve látja, hogy a paralízisben szenvedő betegek hosszú ideje ágyhoz láncolva fekszenek, leszedálva, magatehetetlenül. A doktor azonnal új rendszert vezet be, melynek értelmében kiszórja az elhasználódott berendezéseket és a régi gyógyszereket, és ezzel azonnal összetűzésbe keveredik a szigorú Edwards főnővérrel. Eleinte a betegek sem fogadják túl jól a változást, ám idővel mindenki rájön, hogy Guttmann nem egyszerű páciensként, hanem emberi lényként tekint a kórház lakóira, és mozgásra, mi több, sportolásra ösztönzi őket, ezzel pedig akaratlanul is elindít egy olyan folyamatot, amely az egész világot megmozgatja, és megágyaz egy olyan esemény sorozatnak, melyet ma már Paralimpia néven ismerünk.

_______________
Film címe: Ben X
Film rövid ismertetője:Ben különleges. Az életét furcsa rituálék szerint éli. A saját világában él, ami egyben egy internetes szerepjáték világa. Ben valódi élete ugyanis valóságos pokol: az iskolában két fiú zaklatása szinte halálos fenyegetést jelent a fiú számára. Bennek azonban van egy terve, mely egy szóban foglalható össze: gyilkosság. De aztán Ben az interneten megismerkedik Scarlite-tel. A lány felborítja az eredetei elképzeléseit.

_______________
Film címe: Temple Grandin
Film rövid ismertetője: Dr. Temple Grandin professzor az állattartást segítő eszközök kifejlesztésével szerezte hírnevét. Kevesen tudják, hogy Grandin az autizmus egyik formájában, Asperger-szindrómában szenved.

_______________
Film címe: A kód neve: Merkúr
Film rövid ismertetője: Egy autista kisfiú, Simon (Miko Hughes) szüleit megölték. Egy FBI-ügynök (Bruce Willis) rátalál a rettegő gyerekre, aki nehezen kommunikál, távolságtartó és szemmel láthatóan fél. Art Jeffries ügynök elhatározza, hogy segít Simonnak, megoldja a bűnügyet. Kiderül, hogy Simon különleges kisfiú, kombinációs készsége átlagon felüli, ennek segítségével megfejt egy titkos kódot, a Merkúrt. Emiatt azonban az ő élete is veszélybe kerül.

_______________
Film címe: Hósüti
Film rövid ismertetője: Egy sokkal csendesebb, és a szakértők szerint az autizmust is sokkal komplexebb módon ábrázoló alkotás a Hósüti, amiben Sigourney Weaver alakít olyan anyát, aki gyakorlatilag teljes életet tud élni autistaként is. És aki elveszti a lányát egy autóbalesetben, viszont ugyanezen autóbaleset révén ismerkedik össze azzal a mogorva és titkokat rejtő férfival (Alan Rickman), akivel utána nagyon sokat tudnak adni egymásnak. 

_______________
Film címe: A nyomozó
Film rövid ismertetője: Talán nem diagnosztizálható egyértelműen autistaként Malkáv Tibor kórboncnok, de hogy vannak autisztikus vonásai bőven, az bizonyos: kiválóan elvan a maga kis zárt, kapcsolatok nélküli világában, teljesen máshogyan viszonyul a humorhoz és kommunikációhoz, ugyanakkor bizonyos területeken meglepő képességekkel rendelkezik. Például gyilkosként is helytáll ebben a fekete humorú magyar krimiben, hogy utána elkezdjen nyomozni: ki volt az áldozat?

_______________
Film címe: Mary és Max
Film rövid ismertetője: Az autizmus egyik enyhébb fajtája az ún. Asperger-szindróma, ami leginkább a társas interakciók során okoz nehézséget: az ezzel élők nehezebben dekódolják mások megnyilvánulásait, leginkább a nonverbális jeleket. Épp ezért ideális ennek a felnőtteknek készült animációs filmben az aspergeres nyugdíjas Max számára, hogy levélben érintkezzen a tőle messze-messze élő kislány Maryvel — a két magányos lélek között pedig különleges, évtizedeken át tartó kapcsolat alakul ki.

_______________
Film címe: A könyvelő
Film rövid ismertetője: Ben Affleck egy olyan karaktert alakít ebben az október 27-e óta a hazai mozikban is látható filmben, akinek autizmusát még a terhelt családi múlt is súlyosbította, így nem csoda, hogy felnőttkorára teljesen zárkózott és rutinokba kapaszkodó ember lett belőle. Aki viszont egyben matek- és könyvelőzseni, a munkája pedig a legnagyobb bűnszervezetek pénzének tisztára mosása. Ugye sejthető, hogy egyszer beüt a krach, és minden borul?

_______________
Film címe: Mindenek előtt
Film rövid ismertetője: Egy fiatal nő világát alaposan felforgatja, amikor váratlanul tolószékbe kerül, és kénytelen nagyon rég óta nem látott nagymamájához költözni, amíg felépül.

_______________
Film címe: A kismadár
Film rövid ismertetője: Helen Keller (Hallie Kate Eisenberg) halmozottan sérült lány, akit kezelhetetlen állapota miatt szülei teljesen elzárnak a külvilágtól. Helen csupán dührohamaival képes kommunikálni és ezért szülei már az intézeti elhelyezésén gondolkoznak. Ekkor lép be az életükbe Anne Sullivan (Alison Elliott), a gyengén látó tanárnő, akiben megvan a beleérző képesség és a türelem kellő elegye, hogy Helent visszahozza ebbe a világba.

_______________
Film címe: Rádió
Film rövid ismertetője: Robert (Cuba Gooding Jr.) a kisváros bolondja, akit mindenki csak Rádiónak szólít, elviseli, hogy mindenki csúfolja, futball nélkül azonban nem tud élni. Fogyatékossága ellenére megcsinálja a lehetetlent. Harold Jones (Ed Harris), a középiskolai futballcsapat edzője segítségével a csapat segédezője lesz, és hősies küzdelem árán elérik, hogy a bajnoki címért mérkőzhetnek.

_______________
Film címe: Életrevalók
Film rövid ismertetője: Az ejtőernyős baleset után tolószékbe kerülő gazdag arisztokrata, Philippe felfogadja otthoni segítőnek a külvárosi gettóból jött Drisst. Azt az embert, aki most szabadult a börtönből, és talán a legkevésbé alkalmas a feladatra. Két világ találkozik és ismeri meg egymást, és az őrült, vicces és meghatározó közös élmények nyomán kapcsolatukból meglepetésszerűen barátság lesz, amely szinte érinthetetlenné teszi őket a külvilág számára.

_______________
Film címe: After Thomas/Thomas után
Film rövid ismertetője: Kyle Graham (a főszereplő, egy hatéves autista kisfiú) nem a szörnyektől fél, mint általában a hatévesek, akik az ágy alatt keresnek menedéket. Kyle szinte mindentől fél, és félelmeit nem tudja szavakba önteni. Édesanyja, Nicola tisztában van vele, hogy Kyle magányra és biztonságra vágyik, de a kisfiú jövője érdekében megpróbálja a végsőkig feszíteni a húrt, amit az autizmus állapota megenged. Férje, Rob ugyanolyan odaadóan szereti kisfiát, de nehezen viseli, ahogy Nicola elszánt küzdelme rombolóan hat kettejük kapcsolatára. Ekkor lép be a család életébe Thomas, a golden retriever kölyökkutya. Nicola és Rob elképedve figyelik, ahogy Kyle személyisége csodálatos módon megnyílik Thomas felé.

_______________
Film címe: Mogyoróvaj hallal – The Peanut Butter Falcon
Film rövid ismertetője: A Down-szindrómás Zak megszökik a nevelőotthonból, hogy megvalósítsa álmát és profi birkózóvá váljon.

_______________
Film címe: Joni
Film rövid ismertetője: Joni 17 évesen fejest ugrott egy sekély öbölben és csigolyatörést szenvedett. Teljesen lebénult. A testileg lekileg sérült lány harca önmagával, új helyzetével és a válaszok keresése. Rájön, hogy egyedül, emberi erővel ezen nem nem lehet túljutni. De van valaki, akivel minden sokkal könnyebb...

_______________
Rajzfilm címe: Táncoló talpak
Film rövid ismertetője: A császárpingvin kolónia minden egyes pingvinjének fontos feladata hogy kialakítsa magának saját szív dalát, amivel megtalálja majd lelki társát. Ám a kis pingvin Topi, nagyon botfülű, így képtelen az éneklésre, nem tudja megírni a szív dalát. De ennek ellenére ritmus érzéke kiváló és hihetetlen tehetsége van a táncoláshoz. Viszont pingvin társai nem nézik ezt jó szemmel, ezért kiskorától kezdve kiközösítik és egyedül szülei és legjobb barátja áll mellette. Vajon sikerül mégis beilleszkednie a kolóniába? Topi álma hogy egyszer úgy fogadják el, ahogy van.

_______________
Film címe: Az igazi csoda
Film rövid ismertetője: Egy új közösségbe bekerülni mindenkinek nagy kihívás - de van, akinek még annál is nagyobb. Auggie Pullman (Jacob Tremblay) jó fej, okos, kedves és már ötödikes, mégis most kezdi csak az iskolát. A kisfiú ugyanis arcdeformitással született, és eddig édesanyjával (Julia Roberts) tanult otthon. Auggie nem hétköznapi arca alaposan felkavarja az iskolában a kedélyeket. Auggie azonban épp olyan hétköznapi dolgokra vágyik, mint a többi gyerek, és legfőképpen: barátokra. A kisfiú mindent megtesz, hogy elfogadják, de a beilleszkedés nem megy zökkenőmentesen. A szeretetnek és a kedvességnek azonban, mint tudjuk, mágneses ereje van...

_______________
Film címe: Ahol a remény terem
Film rövid ismertetője: Calvin, egy totál vesztes. Egyedül neveli lányát, ha azt lehet nevelésnek nevezni. Leissza magát, amikor kedve úgy adódik.. Egy lecsúszott alak, aki találkozik a down-szindrómás csupaszív bolti eladóval, Produce-szal, aki templomba jár, és nemes egyszerűségével segítségére lesz Calvin megerősödésének.

_______________
Sorozat címe: Doktor Murphy (The Good Doctor)
Sorozat rövid ismertetője: Dr. Shaun Murphy (Freddie Highmore), a tehetséges ifjú sebész egy elismert kórház rezidense lesz. Érkezése alaposan felbolygatja a helyi erőviszonyokat: kollégái ferde szemmel néznek a társas viszonyokat nehezen kezelő, ugyanakkor elképesztő tudással bíró csodabogárra. Dr. Murphy ugyanis autista és savant-szindrómás. Az orvost a nagy tekintélyű Dr. Aaron Glassman (Richard Schiff) karolja fel, aki meglátja a különc zsenijét és meggyőzi a kórház vezetését: Doktor Murphy tehetsége és tudása emberéleteket fog menteni.

_______________
Sorozat címe: Több, mint normális (Atypical)
Sorozat rövid ismertetője: A 18 éves Sam, autista spektrumzavarral élő fiú. Most úgy érzi, eljött az ideje, hogy átélje a szerelem élményét. Utazása a tipikusan fejlődő tinédzserek világában egyszerre lesz izgalmas és ijesztő mind Sam, mind a családja számára.
Elérhetőség: regisztráció szükséges

_______________
Film címe: Hallgas a szívedre 
Film rövid ismertetője: Egy szerelmi történetről szól, ahol a fiú, Danny arról álmodik, hogy sikeres dalszerző legyen, de mindennapjait kénytelen pincérként végigdolgozni egy New York-i étteremben. Egy nap találkozik egy gazdag családból való lánnyal, Arianával, akibe első látásra beleszeret, és csak később tudja meg, hogy a lány hallássérült. Ariana viszonozza Danny érzelmeit, de nehezen bír szembeszegülni erős akaratú anyjával, aki ellenzi a szegény fiúhoz fűződő kapcsolatát. Fájdalmakkal teli szerelmi történetük gyönyörű dalok komponálására ihleti a fiút, miközben egyikük sem sejti, a végzet milyen tragikus fejleményeket hoz még elébük.

_______________
Sorozat címe: A tett ( The Act)
Sorozat rövid ismertetője: Gypsy Rose Blanchard tolószékes,beteg kislány,aki az édesanyjával él. Az anya mindent megtesz érte, szinte egy pillanatra sem mozdul el mellőle.A kapcsolatuk akár tökéletesnek is tűnhetne, de valami mégsincs rendben. Amikor Gypsy szeretne egy kicsit leválni az anyjáról,megdöbbentő események láncolatát indítja el. A sorozat Gypsy Rose Blanchard valóságban is megtörtént,tragikus történetét dolgozza fel. 

_______________
Sorozat címe: Éles tárgyak (Sharp Objects)
Sorozat rövid ismertetője: Camille Preaker újságírónő pszichiátriai kezelését követően visszatér szülővárosába, a Missouri állambeli Wind Gapba, hogy felderítse két kislány meggyilkolásának körülményeit. Nyomozását nehezíti, hogy saját múltjával és anyjával is szembe kell néznie, miközben akaratlanul is azonosul az áldozatokkal.

_______________
Film címe: Adam
Film rövid ismertetője: A jóképű, fiatal Adam az autizmus enyhébb formájában, Asperger-szindrómában szenved, és megpróbál együtt élni a betegségével. Élete azonban váratlan fordulatot vesz, amikor egy csinos nő költözik a szomszédságába. Adam igyekszik a lehető legtöbbet kihozni magából, hogy felkeltse Beth figyelmét, ám kommunikációs nehézségei miatt ez nehezen megy. Beth-nek köszönhetően egy új világ tárul fel Adam előtt. A férfi rájön, hogy kellő türelemmel és megértéssel javíthat az állapotán, és a kapcsolatuk talán szorosabbá válhat, mint ahogy azt korábban gondolta volna.

_______________
Film címe: Sonic, a sündisznó
Film rövid ismertetője: Sonic, a sündisznó véletlenül hihetetlen erő birtokosa lesz, ami ő maga sem ért teljesen. A saját védelme érdekében a Földön rejtőzik el, és egyetlen szabályt kell betartania: nem szabad, hogy a világ tudomást szerezzen a létezéséről. Ám ez nem könnyű feladat egy 15 évesnek, főleg ha az a 15 éves Sonic képességeivel és habitusával van megáldva. Így aztán nem kell hozzá sok, hogy felfedezze őt Tom, a szarkasztikus, ám áldott jó szívű kisvárosi zsaru. Ők ketten összeállnak, és egy hihetetlenül akciódús kalandba keverednek, miközben átszelik a fél világot úgy, hogy üldözi őket a mániákus Dr. Robotnyik és robotszerkentyűi...

_______________
Film címe: A gokartkirály
Film rövid ismertetője: A 15 éves Jack élete gyökeres fordulatot vesz, amikor új városba költöznek, ahol beleszeret a gokartozásba. Amikor csak teheti, pályán van, ám ahhoz, hogy a nemzetközi versenyen is megmérettethesse magát, egy kis önuralmomra is szüksége lesz. Szerencsére akad, aki segíti őt célja elérésében, újdonsült barátai és egy titokzaos veterán versenyző mindenben mellette állnak.

_______________
Film címe: A kis kedvencek titkos élete 
Film rövid ismertetője: Az ötödik egészestés animációs filmjében az Illumination Entertainment és a Universal Pictures feltárja, mit művelnek kis kedvenceink otthon nap mint nap, miután mi elmentünk dolgozni, vagy az iskolába.

_______________
Film címe: A kis kedvencek titkos élete 2
Film rövid ismertetője: A kis kedvencek titkos életének folytatása, kalandos utak és kihívások megoldása.

_______________
Film címe: Vissza a nyeregbe
Film rövid ismertetője: Phillip Danville egy sikeres építész, aki lányával együtt imádja a lovakat. Az egyik díjugrató versenyen egy szerencsétlen esés következtében Jenna maradandónak tűnő gerinc sérülést szenved. Vőlegénye nem képes feldolgozni a történteket, így a fiatal nő egyedül marad. Phillipp rehabilitációra küldi a lányát, aki hazatérte után megismerkedik lovának gondozójával, a visszavonult rodeós Duttonnal.

_______________
Film címe: Korlátok nélkül
Film rövid ismertetője: A kaliforniai tornász, Arian Berlin igaz története elevenedik meg a filmben. 14 évesen, amikor olimpiai céljaira fókuszál, Ariana Berlin élete éles fordulatot vesz egy súlyos autóbalesetnek köszönhetően. Később a rehabilitációnak és az időközben megtanult hip-hop táncnak hála az önbizalma kezd visszatérni, majd egy váratlan pillanatban a tornászvilág visszahívja Valorie Kondos edzőnőnek hála. Ez a film egy csodálatosan inspiráló történet a kitartásról, a bizalomról, a szívről és a bátorságról.

_______________
Film címe: A számat figyeld (Read My Lips)
Film rövid ismertetője: A meglehetősen átlagos kinézetű, magányos 35 éves, nagyothalló Carla titkárnő egy ingatlanügynökségnél, ahol nem elég, hogy szinte éhbérért dolgoztatják, de meg sem becsülik. Carla egy nap rosszul lesz az irodában. Túlterheltségre panaszkodik, főnökei végül megengedik neki, hogy felvegyen egy kisegítőt. A munkaerő-közvetítőnél Carla jóképű, magas, fiatal férfi munkatársat igényel. Hamarosan munkába áll a kívánt jelölt. Paul lesz az őt megalázó társadalommal szembeni visszavágás hajtómotorja és eszköze.

_______________
Film címe: A Bélier család
Film rövid ismertetője: Paula Bélier első látásra egy átlagos tinédzser életét éli egy francia kisvárosban: gimnáziumba jár, fiúzni akar, legjobb barátnőjével bandázik iskola után és nagyon szeretne énekfakultációra járni. Egy fiú kedvéért. Már a meghallgatáson kiderül, hogy kivételes zenei tehetsége van, és tanára komoly esélyét látja, hogy a lány egy menő párizsi iskolában fejleszthesse hangját. Ám a lehetőség Paulát nem várt dilemma elé állítja: családjában ő az egyetlen, aki nem siketnéma, ami miatt szülei és farmjuk gazdálkodásában elengedhetetlennek tűnik a segítsége. Főleg, amikor édesapja hirtelen ötlettől vezérelve indulni akar a helyi polgármester választáson és politikai ambícióinak népszerűsítését-tolmácsolását csak a lány tudja segíteni. De vajon ez elég ok, hogy családja visszatartsa a tehetséges lányt álmai valóra váltásától? A Bélier család fantasztikus sikert aratott Franciaországban, ahol hetekig vezette a toplistát, és több mint 56 millió dolláros bevételével jelenleg az év második legsikeresebb filmje.

_______________
Film címe: Beszélj
Film rövid ismertetője: Melinda, az elsőéves egyetemista elveszítette a beszédképességét. Fiatal, boldog lány volt, ám a nyár végén történt esemény hatására megnémult. Amióta Melinda nem beszél, a barátai sorra elmaradtak mellőle, az anyja is inkább a saját problémáiba menekül. Senki sem hajlandó segíteni neki, hogy feldolgozza a szörnyű emléket, azt, hogy megerőszakolták. Végül Mr. Freeman, a művészettörténet tanár segítségével képes szembenézni a múlttal.

_______________
Film címe: Tiszta szívvel
Film rövid ismertetője: Akció-vígjáték egy kerekesszékes bandáról, ahol két mozgássérült fiatal közeli barátságot köt egy vagány kerekesszékes bérgyilkossal. Így a maffia szolgálatába állnak. Sok vesztenivalójuk nincs a szereplőknek, bár ebben a kalandban semmi nem az, aminek látszik. Nincs határ fantázia és valóság között, miközben hőseink egyik tűzpárbajból vetődnek a másikba, megismerjük a kerekesszékben töltött midennapok kihívásait. Ezentúl még azt is átélhetjük, hogyan bocsát meg az apjának egy elhagyott fiú.

_______________
Film címe: Az a hülye szív
Film rövid ismertetője: Amikor Lenny, a harmincas éveiben járó gazdag srác azzal szembesül, hogy gondoskodnia kell a tizenöt esztendős Davidről, aki súlyos szívbetegségben szenved, nem mindennapi kaland veszi kezdetét. Hogy teljesítse fiatal barátja összes kívánságát, Lenny gondolkodás nélkül megszeg minden szabályt.

_______________
Film címe: Életem a szörf
Film rövid ismertetője: A film Bethany Hamilton igaz történetén alapul.Bethany Hamilton (AnnaSophia Robb), egy fiatal lány, aki roppant tehetséges szörfös. Mindenki úgy véli szép jövő előtt áll, és hatalmas bajnok válhat belőle. Azonban a sors közbeszól, és egy alkalommal a lányt szörnyű cápatámadás éri. Szülei azonnal kórházba szállítják, de sajnos a lány így is elveszti egész bal karját. A tragédia őt és egész családját lesújtja, azonban Bethany nem adja fel, és elhatározza, hogy még fél karral is visszaszáll a deszkára, és elindul a világbajnokságon.

_______________
Film címe: Az aranykezű sebész
Film rövid ismertetője: A világhírű amerikai idegsebész, Dr. Ben Carson Németországba utazik 1987-ben. Egy, a fejüknél összenőtt ikerpárt kellene megoperálnia, ám a műtét eredményessége bizonytalan. Végül mégis elvállalja a beavatkozást, ám időt kér, hogy tanulmányozza az esetet. Negyedszázaddal korábban az afroamerikai kisfiú, Ben arról álmodozott, hogy orvos lesz, ám ahhoz, hogy ezt valóra váltsa, hihetetlen nehézségeket kellett legyőznie. Igazából semmi esélye sem volt, hiszen csonka családban, szegényes környezetben, egy előítéletekkel teli világban nőtt fel. Sokat köszönhet az édesanyjának, aki a nehézségek közepette is mindenben támogatta, mindenekelőtt a hitében, hogy beváltja az ígéretét.

_______________
Film címe: Virágot Algernonnak
Film rövid ismertetője: Az értelmi fogyatékos Charlie Gordon magányosan él a nagyvárosban, barátok és rokonok nélkül. Szellemei adottságai miatt nem élhet normális életet. Megjelenik az életében Dr. Strauss, aki legújabb kutatásainak kísérleti alanyát látja Charlie-ban. A fiú egyre okosabb lesz, az IQ-ja már eléri a 200-at. A professzor nem árulja el a kísérleti alanyának, hogy állapota múlandó, rövid fellendülés után visszaesik az eredeti szintre.

_______________
Film címe: Gilbert Grape
Film rövid ismertetője: Gilbert Grape egy a sok kisvárosi huszonéves közül, mégis különleges a helyzete. Egy élelmiszerboltban dolgozik zöldségesként. Ő számít a családfőnek, hiszen túlsúlyos édesanyja már ki sem tud mozdulni a házból. Ráadásul három testvére közül az egyik különösen problematikus eset. Arnie értelmi fogyatékos, túlérzékeny kamasz, aki csak rá hallgat, s akit csak ő tud kihúzni a bajból, amibe folyton belekeveredik. Gilbert és Arnie minden évben megbámulja az országúton tovaszáguldó lakókocsikat, hiszen ők nem mehetnek sehová. Ám egy napon az egyik lakókocsiból kiszáll egy lány, aki mindannyiukat kimozdítja a megszokott körforgásból.

_______________
Film címe: Forrest Gump
Film rövid ismertetője: A georgiai Savannah városka árnyas buszmegállójában különös mesemondó üldögél. Forrest Gump mindent látott és mindent átélt, de nem mindent értett. Nem éppen a legfényesebb elme. De hát az anyja is mindig azt mondta: "Csak az a hülye, aki hülyeséget csinál." Forrest Gump pedig semmi egyebet nem csinált, mint jelen volt a XX. század minden fontos eseményén a focipályától a harctérig, az elnökök klubjától a médiavitákig, míg végül meg nem pihent egyetlen igaz szerelme karjában. Forrest Gump IQ-ja nem szárnyal az egekig, de rendkívül becsületes és jólelkű fiú. Különös véletlenek azonban hozzásegítik, hogy az 1950-es évektõl 1970-ig Amerika minden jelentõs eseményén részt vegyen, és minden jelentõs személyiségével találkozzon, köztük: Elvis Presley-vel, Forrest elvégzi a fõiskolát, harcol Vietnámban, élsportoló lesz, az egyetlen probléma csak az, hogy túl buta ahhoz, hogy megértse ezen fontos események jelentõségét.

_______________
Film címe: Született július 4-én
Film rövid ismertetője: Ron Kovic lelkes, hazáját szeretõ ifjúként önkéntesnek jelentkezik a hadseregbe, hogy a vietnami háborúban szolgálja Amerikát. Az egyik összecsapásban szerzett súlyos sebesülés azonban kettétöri az életét. Félig bénán, élete végéig tolókocsihoz kötve tért haza. Ahogy a háborúban, úgy otthon is gyötrelmek sorozata várja: meg kell szoknia nyomorékságát, be kell illeszkednie családjába, környezetébe. Csak lassan ismeri föl, hogy nem a körülötte lévõ világ változott meg, hanem õ maga. Ron Kovic az egyik legismertebb háborúellenes aktivista lesz.

_______________
Film címe: A bal lábam
Film rövid ismertetője: Christy Brownt még saját szülei is gyógyíthatatlannak, mozgássérültnek és gyengeelméjűnek tartják. Egy szép napon azonban a családnak rá kell döbbennie, hogy Christy nemcsak ért, érez, de gondolkodik és iszonyú elszántsággal küzd szerettei elismeréséért. Segítségükkel emberfeletti harcot vív azért, hogy teljes értékű embernek tarthassák.

_______________
Film címe: Ezüst pisztolygolyók
Film rövid ismertetője: Minden teliholdkor félelem tartja rettegésben az amerikai kisváros lakóit, amikor egymást követik a titokzatos gyilkosságok. Egyedül Marty, a mozgássérült kisfiú biztos abban, hogy a gyilkosságokat egy farkasember követi el, és nyomozni kezd a rettenetes gyilkos után. Egy éjjel sikerül neki sebet ejteni a gyilkos szemén. Másnap Marty nővére, Jane észreveszi, hogy a városban köztiszteletnek örvendő Lowe tiszteletes egyik szemét kötés takarja.

_______________
Film címe: A mindenség elmélete
Film rövid ismertetője: 1963-ban a hírneves Cambridge-i Egyetemen Stephen Hawking, az ifjú kozmológus öles léptekkel halad a tudomány útján, és feltett szándéka, hogy talál egy egyszerű, meggyőző magyarázatot az univerzumra. Saját világa is kitárul, amikor fülig beleszeret egy bölcsész lányba, Jane Wilde-ba. Ám egy szerencsétlen baleset után ez az egészséges, aktív fiatalember 21 évesen megrázó diagnózissal kénytelen szembesülni: motoros neuronbetegség támadta meg végtagjait és képességeit, amely fokozatosan korlátozni fogja beszédében és mozgásában, és két éven belül bele fog halni. Jane szeretete, támogatása és elszántsága megingathatatlan, és a pár összeházasodik. Újdonsült feleségével az oldalán Stephen nem hajlandó tudomásul venni a diagnózist. Jane arra bátorítja Stephent, hogy fejezze be doktorátusát, melynek tárgya első elmélete az univerzum keletkezéséről. Családot alapítanak, és frissen szerzett és széles körben ünnepelt doktori címével felfegyverkezve Stephen belevág legambiciózusabb tudományos munkájába, melynek tárgya az, amiből neki oly kevés adatott: az idő. Miközben a teste egyre szűkebb korlátok közé kerül, szelleme túlszárnyal az elméleti fizika határain.

_______________
Film címe: Táncos a sötétben
Film rövid ismertetője: A hazáját elhagyó naiv, ugyanakkor szeretetreméltó özvegy, acélgyári munkásként kívánja előteremteni fia számára a szemműtéthez szükséges pénzt. A betegség örökletes. Az anya egyre inkább csak a sötétségben tapogatózik. De mindenáron küzd, hogy gyermeke elkerülhesse azt, amit ő már nem tud. Az idő lerövidül, és a homályban tapogatózva elkezdődik a visszaszámlálás. A szürreálissá fokozódó embertelen munkában a gépek zaja teremti meg a Björk képzeletében kibomló dalok zenei alapját. Az emigráció, a betegség, a nyomor problémáit taglaló alkotás a giccs és a totális eszköztelenség határán egyensúlyozva igazi antiműfajt hoz létre, kultuszgyanúsan irányítva az érzelmeket.

_______________
Film címe: Mint a csillagok a földön (Taare Zameen Par, indiai film)
Film rövid ismertetője: Egy 8 éves kisfiút mindenki lustának és bajkeverőnek tart,egészen addig, amíg új tanár érkezik az iskolában, aki megfelelő türelemmel és a művészeti oktatás eszközei révén rájön, hogy teljesen más dolog áll a fiú viselkedésének hátterében. 

Megjegyzések